yılın bitmesine sayılı günler kaldı. Afetler, salgın derken tüm dünya olarak zor zamanlardan geçtiğimiz bir yıl oldu. Bunun yanında hayat mücadelesinde zaman akıp giderken bir yandan durup kendimize bakabildik mi? Belirsizlik zamanlarında ve olumsuz yaşantılar sonucunda genelde hiçbir şey yapmamak isteriz ve depresyona olan meylimiz artar. Bir güç bizi olduğumuz yerden kaldırsın, güzel şeyler olsun, ben mücadele etmeyeyim diye düşünürüz ya da bunu yapacak gücümüz gerçekten yoktur. Bu yazıyı okurken aynı zamandan sakin bir köşeyi tercih ederseniz güzel olur. 2020’ye birlikte göz atalım ve hayatımızı değerlendirelim.
Bu yıl sizi en çok yoran duygunuzu bulun. Endişe, üzüntü, çaresizlik, özlem, korku, öfke, hayal kırıklığı olabilir. İçinize dönerek hangi durumlarda bu duyguları hissettiğinizi düşünün. Her duygu baharat dozunda sağlıklıdır. O yüzden yaşadığınız olumsuz duygular da hayatınızda bir parça olması gereken şeylerdir. Yaşadıklarınız karşısında nasıl davranışlar sergilediğinizi sorgulayın. Şu an düşündüğünüz konularla ilgili yapılabilecek şeyler var mı? Şayet varsa kenara not alın ve bu yazıyı bitirdikten sonra harekete geçmek için adım atın. Eğer yoksa bu durumu kabullenerek konuyu arkanızda bırakarak anınıza odaklanın.
Hayatımız yolunda gitmediğinde olumsuzluklar art arda geldiğinde çok üzülürüz hatta bazen bu durum hasta olmamıza bile sebep olabilir. Burada kendimize şu soruları sormalıyız: “Bu olay karşısında yapabileceğim bir şey var mı? Maddi ve manevi olarak neler yapabilirim?” cevaplarını düşün. Üzerinize düşen sorumlulukları yaptığınıza inanıyorsanız vicdanınız rahat olsun ve kendi hayat akışınıza uyum sağlamaya çalışın. Zor zamanların geçmesini beklerken aktif bir bekleyiş içerisinde olmak gerekir. Aktif bekleyiş: yaşananları kabullenerek elinden geleni yaparak hayatına odaklanmaktır. Burada hayatımıza odaklanmak; kendinize, ev, aile ve iş hayatınıza odaklanmak olabilir. Bunları yapmaya devam ettikçe kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Başlangıçta bazı şeyleri zorunluluktan yaptığınızı düşünebilirsiniz. Öyle düşünseniz dahi yapmaya devam edin. Çünkü bıraktığınızda kendinizi dibe çekiliyormuş gibi hissedebilirsiniz. Hayat akışında bazen molalar vermek gerekir. Hiçbir şey yapmak istemeyebilirsiniz, böyle zamanlar da elbette olmalıdır. Dinlemeli ve kendinize dönmelisiniz. Ardından yeniden hayata geri dönerek sorumluluklarınızı yapmanız, isteklerinizi gerçekleştirmeniz gerekir. Böylece ruh sağlığımızı koruyabiliriz. Hayatın dışında sürekli molalarda kalarak ruh sağlığımızı koruyamayız. Bir şeyler yaptıkça, ortaya bir ürün koydukça başkalarına yardımettikçe kendimizi daha iyi hissederiz.
Hayatımızda birçok kimliğimiz var. Öncelikle bir “ben” kimliğiniz vardır. Evlat, eş/sevgili, anne, arkadaş ve mesleki kimlikleriniz..bu örnekler çoğaltılabilir. Bunların hepsinde başarılı olmayı beklemek kendinize fazla yüklenmenize sebep olur. Birinde daha başarılı birinde daha az başarılı olabilirsiniz. Bu sizin kötü ya da başarısız bir insan olduğunuzu göstermez. Hepsinde aynı şekilde başarılı olmaya, mükemmeli yakalamaya çalışırsanız ben kimliğiniz yok olmaya başlar.
Yeni yılda geride bırakmamız gerekenler:
-Affedememek
-Hayır diyememek
-İçine atmak
-Elalem ne der düşüncesi
-Sürekli verici olmak
-Kendine şefkatsiz davranmak
-Sürekli geçmişi konuşmak
-Kendine verdiğin sözleri tutmamak
-Sürekli ertelemek
-Amaçsızlık
-Hep karşı tarafın adım atmasını beklemek
-Kendine zaman ayırmamak
-Eskileri biriktirmek
Unutmayalım ki insan geçmişte kaygılı insan gelecekti mutlu insan anda yaşarmış. Alınan yeni kararlar ile birlikte daha anlamlı bir hayatın temelleri atılır. Yeni başlangıçlar için hayatınıza almanız gerekenler:
-Beslenmeye dikkat edin, spor yapın.
-Sağlık kontrollerinizi yaptırın.
-Güne erken başlayın.
-Düzenli uykuya önem verin.
-Kendinize zaman ayırın. (kitap okumak, müzik dinlemek, doğa yürüyüşüne çıkmak, sessiz bir ortamda vakit geçirmek gibi)
-Kendinizi sevin ve şefkat gösterin. Doğrularınızla ve yanlışlarınızla bir bütünsünüz. Birine karşı verdiğiniz toleransın yüzde kaçını kendinize verdiğinizi düşünün.
-Yapacak olduğunuz işlerle ilgili kendinize güvenin. Sadece adım atmanız gerekiyor.
-Probleme takılmak yerine çözüm odaklı olun.
-Pozitif düşünün.
-Mutlu olacağınız bir aktivite edinin. (bireysel aktiviteler, hobiler, eşinizle ve çocuğunuzla haftalık planlar, haftalık/aylık arkadaş görüşmeleri olabilir)
-Topluma karşı duyarlı olun. Başkalarına yardım etmek size iyi gelecektir.
-İnterneti size zarar vermeyecek şekilde kullanın.
-Empati yapın.
-İnanmaya, sevmeye ve güvenmeye kendinizden başlayın.
İSMER Aile Danışma Merkezi olarak yaşadığınız problem durumlarında yanınızdayız.