STRES YÖNETİMİ

Günümüzde bireysel ve toplumsal zorluklar ne yazık ki stresi artırıyor. Düşünceler duygularınızı, duygularınız davranışlarınızı etkiliyor.Kişi stres hormonunun artışıyla bedensel, zihinsel ve ruhsal birçok sıkıntıyla karşı karşıya kalıyor. Stres; kaslarda gerginlik sebebiyle baş, boyun ve sırt ağrılarına, sinirlilik, unutkanlık ve konsantrasyon bozukluklarına yol açıyor. Çoğu zaman aşırı yemek yemeye de neden olur.

Stres her zaman zararlı mıdır?

Bir miktar stres altında daha iyi çalışırsınız ve daha iyi sonuçlar elde edersiniz. Stresi yönetebilmek önemlidir. Anlık hücum eden stres sonucunda beyin yeni hücreler üretmeye başlar. Ancak bu sadece stres arada sırada varsa geçerlidir. Uzun süreli veya kesintisiz stres yaşandığı zamanlarda beyin hücre üretilme kapasitesini ciddi şekilde baskılar.

Ortalama stres seviyesine sahip olmak beyninizi dinç tutuyor ve performansınız yükseliyor. Stres duygusu devamlı olduğunda depresyon, kalp rahatsızlıkları, takıntılar ve obeziteye sebep olmasının yanı sıra algılama ve doğru düşünebilme yeteneğini de azaltıyor.

Stresle başa çıkma yolları

-Sahip olduklarınızın değerini bilmek stresinizi azaltır. İyi ki diye düşündüğünüz her şey (sağlık, ailenizin varlığı, işiniz vs.) hayata doğru yönden ve mantıksal baktığınızda ruhsal durumunuz üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir.

-‘Ya şöyle olursa? Ya bunu yapamazsam?’ gibi sorular stres ve kaygıyı artırır. Vaktinizi milyonlarca farklı olasılıkta gelişebilecek olaylarla ilgili endişe etmeye harcarsanız, sakinleşip harekete geçmek için az zamanınız ve enerjiniz kalır. Negatif olasılıkları sürekli düşünmenin sizi bir adım öteye taşımayacağını bilin. Olumlu düşünceler beyni mutlu eder ve stresi azaltır. Kötü bir gün geçirdiğinizde bile küçük de olsa o gün içinde yaşadığınız güzel bir şey bulmaya çalışın. Bulamadıysanız bir önceki günü ya da haftayı gözden geçirin.  Yakın zamanda gerçekleşecek sizi heyecanlandıran bir aktiviteyi, etkinliği düşünün. 

-Olumsuz düşünceleri ne kadar tekrarlarsanız o kadar çoğaltırsınız. Kendinizi stresli hissettiğinizde bu düşüncelerin hepsini bir kağıda dökün. Sakin kafayla yazdıklarınızı tekrardan okuyun pek çoğunun olgu değil sadece birer düşünceden ibaret olduğunu fark edeceksiniz. Düşünceleri olgulardan ayırın, bu negatif düşüncelerden sıyrılmanıza yardımcı olup olumlu bir ruh hali sağlar.

-‘Her şey kötü gidiyor ve hep böyle olacak’ demek yerine farklı bir perspektiften bakın. Konuyla ilgili yapabileceklerinizi sıralayın, bunları yaptıktan sonra geride kalan sizin düzeltemeyeceğiniz her şeyi kabullenmeye çalışın. Bunu ilk yaparken zorlansanız da bir süre sonra otomatik hale gelecektir.

-7/24 ulaşılabilir olmak, teknolojiyle sürekli ilgili olmak, kendinize zaman ayırmamanız stresinizi artırır. Telefonu kapatın ya da sessize alın, bunu yapmak sizi rahatsız ediyorsa aranma ihtimalinizin daha az olduğu zamanlarda bunu deneyin. Bu duruma alıştığınızda çevrenizdekiler bazı zamanlarda ulaşılamaz olduğunuzu kabullenmeye başlayacaktır.

-Stresinizin yüksek olduğunu hissettiğiniz zamanlarda kahve içmeyi azaltın, bitki çaylarına yönelin.

-Günlük nefes egzersizleri yaparak zihninizi rahatlatın. Dikkat dağıtıcı her şeyi bırakarak rahat bir şekilde oturun ya da uzanın. Nefes egzersizleriyle birlikte bulunduğunuz anda kalmaya çalışın. Denedikten sonra ne kadar rahatladığınızı ve sakinleştiğinizi göreceksiniz.

-Düzenli ve sağlıklı uyku stresi kontrol altına almayı kolaylaştırır. Beyin uyku sırasında gün içindeki hatıralar arasında dolaşarak gerekli olanları depolayıp gereksizleri bir kenara atıyor ve unutuyorsunuz böylece uyandığınızda enerjiniz yüksek ve zihniniz berrak olur. Yeterli ve verimli uyumadığınızda iradeniz, dikkatiniz ve hafızanız zayıflıyor. Ortada stres vericibir durum olmasa da stres hormonlarını yükseltiyor. Örneğin; zor ve stresli projelerinizde uyumaya vaktiniz yok gibi düşünseniz de her şeyi kontrol altına almak güzel bir gece uykusundan geçiyor.

-Yapabileceklerinizle ilgili zayıf olduğunuz yönleri keşfedip ihtiyaç duyduğunuzda yardım istemekten çekinmeyin. Yalnız başınıza her şeyin üstesinden gelmeye çalışmak son derece faydasız bir davranış biçimidir. Endişeleriniz hakkında konuşmak bile stresinizi azaltacak yeni bir bakış açısı kazandıracaktır.

-Günlük olarak stresinize 10 üzerinden puan verin. Burada yazılanları denedikten sonra her gün kendinizi, duygu durumunuzu ölçün.

Bütün bunları yapmanıza rağmen stresinizi ve yaşadıklarınızı aşamadığınızı düşünüyorsanız İSMER Aile Danışma Merkezi olarak uzman kadromuzla birlikte yanınızdayız.