Gelişen teknolojiyle birlikte sosyal medya kullanımı arttı, günümüzdeki yeri oldukça büyüdü. Araştırmalar günde ortalama 2 saatimizi sosyal medyada geçirdiğimizi gösteriyor. Gündelik stres ve sıkıntılardan kurtulmak için sosyal medyaya yönelim var. Ancak stresi gidermek yerine daha fazla strese yol açıyor. ( Beğenilme kaygısı, insanların düşüncelerini fazlasıyla önemseme, hayatını oradaki yaşamlarla kıyaslama vb.) Sosyal medya kullanımı aynı zamanda uyuma ve konsantrasyon güçlüğüne de sebep olmaktadır.
Sosyal paylaşım siteleri ilişkiniz üzerinde ne kadar etkili başlıklı araştırma sonuçlarına göre kadınların kıskanç, erkeklerin meraklı olduğunu ortaya koyuyor. Erkeklerin %17’si eşlerinin ya da sevgililerinin şifrelerinden haberdar olmak isterken, kadınların %28’i ise karşı cinsteki arkadaşlıklara çok sıcak bakmıyor. Kadınlar özellikle sosyal paylaşım sitelerinde eş ya da sevgililerinin kadın arkadaş sayısının erkeklerden fazla olmasından rahatsız olacaklarını dile getiriyorlar. Kadınların %35’i erkeklerin %50’si eşlerinin veya sevgililerinin sosyal paylaşım sitelerini kullanmalarının onları ilgilendirmediğini, önemli olanın güven olduğunu belirtiyor. Ancak sosyal medya kullanımında bir sıkıntı görmeseler dahi her iki tarafta partnerlerinin hesaplarıyla ilgili bilgi sahibi olmak istiyor.
Sosyal medya kullanımının gerçek hayatta yaşanan ilişkiler üzerinde hem olumlu hem olumsuz etkisi var. Sosyal medya kullanımı bir noktaya kadar iletişimi ve buna bağlı olarak ilişkileri güçlendirirken fazla kullanımında ilişki bağlarını zayıflattığı görülüyor. Mutlu bir ilişki için çiftlerin empati ve bağlılık geliştirebilmesi, bunun için mutlaka baş başa vakit geçirmeleri ve yüz yüze iletişim kurmaları gerekiyor. Yoğun iş hayatı, çocuklar ve sorumluluklar bu işi zorlaştırabilir. Bunlara bir de sosyal medya için fazla zaman ayrılması eklenince ilişkiler kopma noktasına gelebiliyor.
Partnerinizle her an birlikte olabilme imkanı güzel bir şey gibi görünse de esasında ilişkileri olumsuz etkileyebiliyor. İlişkileri hızlı yaşayıp kolay tüketerek sıradanlaştırıyor. Sonrasında mutsuz ve sona gelinmiş bir ilişki kalıyor. Bunu önlemek için partnerinizle her an mesajlaşmak ya da telefonla görüşmek yerine yüz yüze görüşebileceğiniz kaliteli anlar yaratmak ilişkide enerjinin yükselmesi için önemlidir.
Sosyal medya üzerinden çok fazla arkadaşa sahip olmak özgüvenin azalmasına, kişinin kendini kontrol edememesine, hayal kırıklıklarına, kıskançlığa ve gerçek hayattaki ilişkilere ayak uyduramamaya neden olabilir.
İnternet ve sosyal medya kullanımı doğru şekilde kullanıldığında zararlı değil aksine hayatınızı zenginleştiren kaynaklardır. Partnerinize karşı kendinizle ve sosyal medya hesaplarınızla ilgili herhangi bir şey gizleme amacı olmadan kullanmak, ona karşı açık olmanız gerekir.
İSMER Aile Danışma Merkezi’ne göre ilişkilerde sık yaşanan problemlerden biri iletişimsizliktir. Sosyal medya ile iletişim kurma kolaylaşsa da iletişimsizlik arttı. Sık mesajlaşmak ve görüntülü konuşmak yerine yüz yüze görüşmeyi tercih edin. Tartışmalarınızı telefonda devam ettirmeden yüz yüze gerçekleştirin.