Oyun oynamak çocuklara özgü psikolojik, fizyolojik ve sosyal içerikli bir eylemdir. Çoğunlukla özgürce ortaya çıkan oyun, çocukların gelişimi için oldukça önemli ve aynı zamanda gereklidir. Her yaştaki insan için oyun önemlidir. Çünkü, yaşam oyunlarda biçimlenir ve anlam kazanır. Çocuklar için oyun eğlenceden çok daha büyük anlamlar taşır. Çocuk oyun oynayarak kendini keşfeder, geliştirir, dünyayı tanır ve dünyanın işleyişine uyum sağlamaya çalışır. Oyun çocuğun dilidir, iletişim biçimidir.
Oyun; çocuğun çevresini tanımasını, anlamlandırmasını, yeni şeyler öğrenmesini, öğrendiği bu bilgi ve becerileri pekiştirmesini sağlayan çok önemli bir araçtır. Çocuklar oyun oynarken özgür, mutlu ve heveslidirler. Bu süreçte, hata yapmaktan çekinmezler. Bu sayede de oyun onları rahatlatır.
Oyun, eğiticidir. Çocuklar, oyun oynarken dünya hakkında pek çok bilgi ve beceri edinirler. Çeşitli oyuncaklarla oynarken kavramları, sayıları ve buna benzer pek çok bilişsel yetileri geliştirme imkânı bulurlar. Beyin gelişimi doğumdan sonra devam eder. Sinir hücreleri her yeni öğrenme ve deneyimle yeni bağlantılar yapar. Bu bağlantılar kullanıldıkça gelişir, kullanılmadığı zaman kaybolurlar. Oyun beyinde yeni bağlantılar oluşmasını sağlar. Bebeklikten itibaren çocukların tekrar tekrar oynadıkları oyunlar öğrenmelerinde en büyük etkenlerden biridir.
Oyun sayesinde çocukların fiziksel, zihinsel, bilişsel, sosyal ve dil gelişimleri hızlanır. Çocuklar oyun yoluyla, kendini karşısındakinin yerine koymayı öğrenirler ve zamanla bu becerilerini geliştirirler. Çocuklar, oyun içerisindeki meydana gelen sorunlarını nasıl çözebileceğini de deneyerek öğrenirler. Bu sayede çocukların problem çözme becerileri gelişir.
Oyun, çocukların kişilik gelişimini olumlu yönde pekiştirir. Çocuğun doğru davranışlarının pekişmesi veya yeni davranışların öğrenilmesi oyun yoluyla daha kolay sağlanabilir. Oyun çocuğun yaşamıdır, işidir. Bu yaşamı onlarla paylaşmak, çocuklarla oynamak çocuklarla ilişki kurmak ve paylaşmak için anne babaların yapması gereken en önemli şeylerden biridir.
Unutulmamalıdır ki; Çocuklar hayatla tanıştıkları andan itibaren gelişimlerini etkileyen en önemli faktörü oyunlar ve oyuncaklardır. Oyun oynamak çocuğun hayatı tanıması yolunda hiç kimseden öğrenemeyeceği konuları kendi deneyimlerini oluşturarak öğrenmesidir. Bu durum ilerleyen zamanlarda ortaya çıkabilecek olan problemlerin alt yapısını oluşturabilir.