Minimalizm en özet haliyle sadecilik demektir. Sadecilik kavramında görünüş aslında bir değerdir. Eğer parçanın bir işlevi yoksa o zaman bu özellik görünüşe dahil edilmemelidir. Minimalist bir parçada her şeyin bir anlamı ve açıklaması vardır.
Minimalist yaşam nerden geliyor?
‘Az’ın ‘çok’luğuna ve gücüne işaret eden minimal yaşamın kökeni 1960’lara uzanan bir akımdır. Özellikte sanat ve müzikte sadelik ve nesnelliği öne çıkarır. ‘LESS İS MORE’ daha az ile daha fazlasına sahip olmak ya da azdan çok yaratmak olarak çevrilebilecek bir yaşama felsefesidir. Günümüzde ise bu hayatın her alanına uygulanabilir hale gelmiştir. (Ev, iş ve sosyal hayat) Minimalist, minimalizmi bir hayat görüşü olarak belirleyenlere verilen bir isimdir.
Minimalist yaşam nasıl uygulanabilir?
Fazlalıktan arınma ve işlevsellik gibi detaylar ön plana çıkar. Daha az eşyayla daha az tüketerek ihtiyaç fazlasına yer ve zaman ayırmamaktır. Az kavramı değişkendir ve herkese göre az kavramı farklıdır. 3 çocuklu bir aile de yalnız yaşayan bir yetişkin de hayatını milimalizm üzerine kurabilir. Minimalizm bir eve veya arabaya sahip olmakla, televizyon kullanmamakla birebir bağlantısı bulunmuyor. Minimalizm, yaşam biçiminize bağlı olarak kendinize ve bulunduğunuz çevreye daha fazla özgürlük alanı yaratmakla ilgilidir. Yanlış olan bir şeylere sahip olmak değil; onlara verdiğiniz değer ve anlamlardır. Minimalizm, sizi yaşamınızdaki önemsiz eşya, duygu ve alışkanlıklardan kurtararak daha azına sahip olmayı hedefler. Minimalistler birbirinden çok farklı yaşam biçimlerine ve değerlere sahiptirler. Ortak noktaları: hedef odaklı yaşamaktır. Minimalizm kendiniz için önemli olan şeylere odaklanarak geri kalan her şeyi hayatınızdan çıkarmaktır.
Minimalizmin belirli kuralları, sınırları veya formülleri yoktur. Minimalizm yolculuğuna büyük değişimler yerine küçük adımlarla; düşünme biçiminizi, alışkanlıklarınızı ve eylemlerinizi değiştirerek başlayabilirsiniz. Daha anlamlı bir hayat için şu andan itibaren harekete geçebilirsiniz. Örneğin bir minimalist fazlalıklardan kurtularak her şeyde sadeciliği esas alınır. İnsan ilişkilerinde ‘gerekmiyorsa konuşmamak’ da bir minimalist davranış örneğidir. Kitap kapaklarında film afişlerinde tek bir objenin öne çıkartılması ve sade bir görüntü kullanılması da minimalist bir tercihin örneğidir.
Tarzınızı ve ihtiyaçlarınızı belirleyin. En çok gitmek istediğiniz ülke ya da şehre seyahat ederek mutlu anılar biriktirmeyi mi tercih edersiniz yoksa bir süre sonra eskitip atacağınız eşyalara fazladan yatırım yapmayı mı? Fazlalık eşyalarınızı belirleyerek ihtiyacı olan kişilerle paylaşabilirsiniz. Alışverişe çıkarken ihtiyaçlarınızı önceden belirleyin ve bir listeniz olsun, onun dışında hiçbir şey almamak için kendinize söz verin. Telefonunuzda az kullandığınız uygulamaları silebilir, sosyal medyada sizi rahatsız eden insanları takip etmekten çıkabilirsiniz. Size gelip beni ‘neden sildin’ deme ihtimalleri oldukça düşük, hayatınızın merkezinize kendinizi koyduğunuzu unutmayın. E-postanızı, mesajlarınızı ve telefon rehberinizi de temizleyin. Almış olmak için almak, konuşmuş olmak için konuşmak, yapmış olmak için yapmak nasıl kötüyse yemiş olmak için yemek de kötüdür. Sağlıklı ve az miktarda yemek yemeye başladıkça kendinizi hafiflemiş hissedeceksiniz. Anda kalmak için aynı anda birden fazla iş yapmayın. Kendinize arada sırada kaçabileceğiniz sessiz ortamlar oluşturun. Yarım saat bile olabilir. Zamanla daha sakin bir insan olduğunuzu fark edeceksiniz. Minimalizm; bir yaşam tarzı ve süreçtir, hemen olmasını beklemeyin. Zamanla azaltın ve azaltmanın sizi ne kadar özgürleştirdiğini hissedin.
Minimalizm neden önemlidir?
Her alanda sizi fazlalıklardan kurtaracağı için gereklidir. Odaklanmayı zorlaştıran, kişiyi göz ve zihin olarak yoran pek çok şeyi hayattan çıkaran minimalizm, zamanı daha verimli kullanmanızı sağlar. Zamanınızı yeniden şekillendirmeye ve anda kalmanıza yardımcı olur. Yaşamın her alnında yükleri bırakmayı; endişeden, suçluluktan ve depresyondan sıyrılmayı, etrafınızı çevreleyen tüketici kültüründen bağımsızlaşmayı kapsar. Doyumsuzluğu ve tatminsizliği ortadan kaldırır. Yaşam amacınızı keşfederek gerçek özgürlüğü deneyimlersiniz. Daha fazla üretmenize ve daha az tüketmenizi destekler. Birey olarak sizi geliştirir ve kendinize yatırım yaparsınız. Her alanda minimalist yaşamı hayatınıza adapte etmekte zorlanıyorsanız bunu yapabildiğiniz alanlardan başlayarak adım adım ilerleyebilirsiniz. Amaç; ilişkilerimizin, hayallerimizin, tutkularımızın, sağlığımızın ve kişisel gelişimimizin tüketim çılgınlığı içinde geri planda kalmamasıdır.