KENDİNİZİ GELİŞTİRMEK İÇİN KÜÇÜK TEKNİKLER

Hayatınızı daha iyi hale getirmek her zaman büyük atılımlar yapmakla ilgili değildir. Sürekli üzerinde çalışman gereken bir konudur. Hayattaki önceliklerinize baktığınızda bunun ne kadarını kendinizi geliştirmek için harcadığınızı bir düşünün. Kendinizi geliştirmek istiyorsanız öncelikle ne yapmak istediğinizi bilmeniz gerekiyor. Hedefi olmayan biri bu yolda gidilmesi gereken adımları da atamaz. Ne yapmak istediğinizi biliyarsanız ama bu yolda ilerlemekte zorlanıyorsanız uygulayacağınız tekniklerle bu durumu kolaylaştırmak mümkündür.

Pomodoro tekniği: Odaklanmak ve üretkenliği artırmak için zamanı etkin bir şekilde kullanmaktır. Bu yöntemle sıkılmadan küçük molalar vererek işinizi parçalara bölebilirsiniz. Tamamlanması gereken işinize karar verin. 25 dakika çalıştıktan sonra 5 dakika mola verin ve biraz rahatlayın. Zihninizi dinlendirirken hiçbir işle ilgilenmeyin. Tekrar 25 dakikalık bir çalışma daha yapın. Bu teknikle kaç tane pomodoro yaptığınızı gözlemleyin. 4 kere bu süreci tekrarlarsanız kendinize 15-30 dakikalık daha uzun bir mola verin. Günde 8-16 arası pomodoro tamamlamak ideal sayılır.

Öğrendiklerinizi yazarak bilgiyi koruyun. Ders çalıştıktan sonra ya da herhangi bir işinizi tamamladıktan sonra bir süre geçince öğrendiklerinizi unuttuğunuzu hissedebilirsiniz. Öğrendiklerinizin özetini çıkararak ya da küçük notlar alarak zihninizde daha kalıcı hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Bilgisayarda ya da telefonda yazmak yerine kağıda yazmak daha uzun süre akılda kalmasını sağlar.

Öz farkındalığınızı artırın. Şu an hangi konumdasınız? Hangi konumda olmak istiyorsunuz? Bunun için yapmanız gerekenler neler? Bu görevi yapabilmek için artı ve eksi yönleriniz neler olabilir? Soruları objektif bir şekilde cevaplayın ve kendinizin farkına varın. Başarılı olmak istiyorsanız kendinizi ve yapacağınız işi objektif bir şekilde değerlendirmeniz önemlidir. Yaptığınız her işin muhteşem olduğunu düşünürseniz kendinizi iyileştirmeyi ve yapıcı eleştirileri göz ardı ederseniz. Yaptığınız her işi olumsuz olarak nitelendirirseniz kendinize olan güveniniz zayıflar. Kendinizi olduğunuz gibi yansıtın ve arkadaşlarınızdan, ailenizden dürüst ve yapıcı bir şeklide geri bildirim yapmalarını isteyin. Davranışlarınızı neyin motive ettiğini göz önüne alarak kendinizi geliştirebilirsiniz.

Geleceğe notlar yazın. Kendinizi geliştirmek için bunu mutlaka yapmalısınız. Bundan 1 hafta, 1 ay ya da 6 ay sonra nerede olacağınıza yönelik notlarınız olsun.  Neler değişecek? Kendinizi nerede görüyorsunuz? vs bu soruların cevaplarını yazabilirsiniz. Burada temel amaç; sizin için bir motivasyon kaynağı oluşturmaktır.

Daha fazla bilgi edinebilmek için hızlı okuma alıştırmaları yapın. Okumanız gereken birçok kitap ya da makale olabilir. Okuma hızınızı artırarak daha fazla bilgi edinin. Başlangıç olarak parmak takibi yaparak hızınızı artırın. Aynı anda tek bir kelimeye odaklanmak yerine 3-4 cümleye odaklanın. Parçaları birleştirerek baktığınızda metin daha anlamlı hale gelecektir.

Rahatlık bölgenizden çıkmalısınız. Kendinizi geliştirmek istiyorsanız çaba göstermeniz gerekir. Rahatlık bölgesi nedir? Sürekli aynı şeyleri yapıyor ve aynı yerlerde mi takılıyorsunuz? Rutin hayatlar rahatlık alanlarının göstergesidir. Kendinizi yeni deneyimlere, yeni becerilere ve yeni etkileşimlere açık hale getirin.