İLİŞKİDEKİ EN BÜYÜK HATALAR

Kadın erkek ilişkilerini neler bitirir? İlişkisini daha iyiye taşımak kim istemez? Zaten tüm ilişkiler daha mutlu olmak için kurulmaz mı?

Dr. John ve Julie Gottman ilişkiler üzerinde araştırmalar yapmış, evlilik ve ilişki uyumuna yönelik çalışmalar yürütmüşlerdir. İlişki memnuniyeti için bizlere veriler sağlamışlardır.

İlişkiler yaşamımızın önemli kısmını kaplayan ve çokça değer gösterdiğimiz dinamiklerden birisidir. Çiftlerin ilişkisinin iyi olması sadece evliliklerini değil, çocuklarını, çocuklarının ilişki dinamiklerini de etkilemektedir Hayatın önemli dinamiklerinden ilişkide iletişim ilişkinin güçlenmesini de sağlayabilir, ilişkinin bitmesine de neden olabilir. O nedenle ilişkinizde çatışma yaşadığınızda çatışmayı nasıl yöneteceğiniz ve başa çıkacağınız konusu üzerinde çalışmalısınız. John Gottman’a göre ilişkileri daha mutsuz hale getiren ana 4 temel davranış biçimi vardır. Hadi gelin bunları fark edip, üzerinde biraz düşünelim.

İlişkinizde bunları kullanıyorsanız; ilişkinizin bozulmasına yol açıyor, ilişkinizi sabote edip sonunu hazırlıyor olabilirsiniz! Yolunda gitmeyen ilişkinizi, mutlu ve güçlü bir ilişkiye döndürmek istiyorsanız bunları yapmamaya özen göstermeli, durdurmaya çalışmalısınız. Aşağılama, eleştiri, sürekli savunma halinde olma ve duvar örme davranışlarından bahsediyoruz.

 

Eleştiri: Bir problem sonrası partnerin kişiliğine veya sahip olduğu özelliklere, benliğine sözlü saldırıda bulunmaktır. Bir davranışı hedefe almadan partnerinizin davranışını içerir. ‘Sen sorunsun.’ Eleştirilen kişi kendini değersiz hissedebilir. Onay, kabul ve desteği zedeler. Negatif duygulanımlar ortaya çıkacaktır.

Karşı tarafında savunmaya geçmesine ve çatışmanın daha da büyümesine neden olur.

Eleştiri yerine “ben dili” kullanımı: Kendinizi ifade ederken suçlayıcı dili bırakmak istiyorsanız. Empatik bir dille karşı tarafa yaklaşmanız gerekir. ‘Ben dili’ dediğimiz iletişim biçiminde karşı tarafın sizin duygunuzu görmesini hedeflersiniz. Rahatsız olduğunuz durum ve sizde bıraktığı etkiyi karşı tarafa bildirmelisiniz.

  • Sen hep kendi istediği olsun isteyen bencil bir insansın.
  • Sürekli senin istediklerini yaptığımızda kendimi dışlanmış ve değersiz hissediyorum. Birlikte karar verebilir miyiz?

Aşağılama: Kendinizi üstün gördüğünüzü karşınızdakine gösteren ifadelerde bulunmaktır. Küçümseyici sözler, davranışlar, mimikleri içerir. Karşıdakine saygının kalmadığı, inciten bir iletişim tarzıdır. Sana değer vermiyorum ifadesini içerir. Karşınızdakinin özsaygısını zedeler. Duygusal uzaklaşmaya zemin hazırlar.

Aşağılamak yerine takdir edin: 

  • Ne kadar beceriksizsin, bir işi de beceremiyorsun.
  • Bu işi yapmakta zorlandığını görüyorum. Ama çabanı görüyorum ve takdir ediyorum. Sana yardımcı olmamı istediğin bir konu var mı?

Savunma: Eleştirinin olduğu yerde savunmanın olmaması beklenmez.  Eleştiri varsa, aşağılama varsa üste çıkma da ortaya çıkar. Kişi suçlamaları tersine çevirmek, saldırıyı etkisizleştirmek kendini korumak ister. Savunmaya geçmek sorumluluğu karşı tarafa atmaktır. ‘ Sorun bende değil, sende!” .Bu döngü halini alır.

Sorumluluk alın:  Dikkat etmeniz gereken 3 nokta; 1.Onu gerçekten anlamaya çalışmak, 2. Hak verilen konuları söylemek ( duygu ve düşüncelerine hak vemek de olabilir) 3. Hatalar için özür dilemek  sonrasında ise “Peki şimdi ne yapabiliriz? “konuşabilmek.

 

Duvar örme: Tartışma, çatışma kendini ifade etme durumunda karşı tarafın fiziksel ve zihinsel tepkisiz kalmasıdır. Konuşmayı aniden bitirebilir, tavır koyabilir, duygusal geri çekilebilir ve karşısındakine reddedilmiş, önemsenmemiş hissettirir. Karşı tarafta ‘duyulmuyorum-görülmüyorum’ hissiyatı oluşurÖfke yaratması söz konusudur.

Kendinizi rahatlatın ve konuşmaya hazır hale getirin: Kendinizi fiziksel ve zihinsel olarak rahatlatmaya çalışın. Nefes ve kas gevşetme egzersizleri deneyebilirsiniz. Sakinleştikten sonra konuşmaya devam edin.

  • Şu an kendimi bunalmış hissediyorum, sonrasında konuşmaya devam etmek için bana biraz izin verir misin?

 

Bu dört maddenin ilişkideki varlığı negatif duygulanımın en büyük etkenidir. İlişkiniz için haydi bu dört sağlıksız maddeden kaçınmayı ve alternatif çözüm yollarını, davranış kalıplarını ilişkinize entegre etmeye çalışın.  Mahşerin dört atlısının geldiğini fark ettiğiniz anda durun ve ilişkinizi daha güçlü, mutlu hale getirmek için ilişkimize yardım edin. İlişkinize yardım edemediğinizi anladığınız noktada ise İsmer Aile Danışma Merkezi olarak bir uzmandan destek almanızı öneririz.