İstemediğiniz şeylere “evet” demek zorunda mı hissediyorsunuz?
O halde hayatınızda HAYIR kelimesini göz ardı ediyor olabilirsiniz. Yalnız değilsiniz!
“Hayır” diyememek en yaygın sorunlardan biri. Ancak “Hayır” diyebilmek hem kişisel hem de profesyonel yaşamda sahip olmamız gereken de bir beceri. Daha çok tartışma yaratma, ters olma gibi olumsuz çağrışımlarda kullanılsa da; her zaman tek başına olumsuz anlamlar ifade etmeyen, tıpkı evet gibi gerektiğinde kullanılması gereken bir kelime.
Hayır ne demek değildir?
Diğerleri için kullanılmayan her HAYIR kelimesi içeride kendinize evet diyememenize sebep olur. Bu yüzden hayır demek kendiniz için özgürleştirici bir başlangıç olabilir. Hayır demek reddetmek veya incitmek demek değildir. Tıpkı her “Evet” in her zaman sevmek ve sevilmek olmadığı gibi.
‘Hayır’ kelimesi neye yarar?
Hayır kelimesi ;
Sınır koymaya
Zamanınızı korumaya ve değerlendirmeye
Kendi özel alanınızı oluşturmaya
Hayatınızın kontrolünü ele almaya
Enerjinizi korumaya yarayan güçlü bir kaynaktır.
İstemediğiniz şeyleri belirtmek, sınırlarınızı çizmek için kullandığınız “Hayır” kelimesi ile öz saygınızı kazanmış olursunuz. İnsanlar sınırlarınızı bilir ve ona göre davranır, sonuç olarak daha sağlıklı ilişkiler kurabilirsiniz.
Neden Hayır diyemeyiz?
- Çocukken sevgi ihtiyacımız için ebeveynlerimizi onların kurallarına ayak uydurarak memnun etmeye çalışırız. Bu gelecekte sevgiyi kaybetmeye yönelik bir korkuya dönebilir. Bu durumda yetişkin ilişkilerimizde karşı tarafı memnun etmek önemli hale gelebilir.
- Diğer insanlarla yakın ilişki kurma isteği onlarla uyumu bozacağı düşünülen şeylerden geri durmaya sebep olabilir.
- Sizin “hayır” kelimesine bakış açınız reddetmek, kabul edilmemek olabilir. Hayır kelimesinin bencillik olduğu düşünülebilir.
- Reddedilmek veya kabul edilmemek olarak görülen “hayır” kelimesinin karşı tarafı incitmesi kaygısıyla duygu ve düşünceler ikinci plana atılır.
- Toplumsal cinsiyet rolleri ifade özgürlüğünü etkileyebilir.
Bunlar ve benzer kaygılar biriktiğinde tükenmiş hissedilir.
Zamanımızı iyi yönetemez,
Kişisel sınırlarımızı koruyamaz,
Kendi hayatımızda sıkışmış hissederiz.
Bunların sonucu olarak da öfke beslemeye başlarız. Bu öfke biriktikçe uygun olmayan yer ve zamanlarda, uygun olmayan şekilde patlar. İlişkilerimizi zedeleriz.
Hayır diyebilmek neden önemlidir!
Hayır diyemeyen birisinin sınırları belli değildir. Bireyi istemediği şeyler yapmak durumunda bırakır ve kişinin öz saygısını, başkalarının gözünde de saygısını düşürür. Oysaki hayır derken yaşamınızın kontrolünüz altında olduğunu, kendi yaşamınıza öncelik verdiğinizi söyler ve hayat kalitenizi arttırırsınız. Sonuç olarak öz saygınız yükselir, kendinize güveniniz artar.
Hayır diyebilmek için ne yapmalıyız?
“Hayır” kelimesini kullanmak sizde olumsuz çağrışımlar yapıyorsa çeşitli anlatım şekillerine başvurabilirsiniz.
Hayır diyemeyen kişi iseniz aşağıdaki adımlara dikkat etmelisiniz:
- Evet demek istemediğiniz durumla karşılaşmak.
- Durumu değerlendirme ve neden “hayır” dediğini düşünmek.
- Belki de karşı taraftan biraz zaman isteme. Kendinize gerçekten ne istediğinizi düşünmeye dair alan yaratmak.
- Yapmaktan hoşlanmayacağınız durumu nedenleriyle birlikte aktarmak. Ben dil, kullanarak, onu reddetmeden, isteğini neden gerçekleştiremeyeceğini açıklamak.