Teknolojinin gelişmesiyle artan internet kullanımı küçük yaşta birçok problemleri de beraberinde getiriyor.Modern yaşamın bir gereği haline gelen bilgisayar, tablet, telefon vb. araçlar çocukların ilgi odağı olmuş durumda. Bebeklerin video izleyerek mamasını yiyebildiği, sakinleşmesi için önüne telefon konulduğu bir dönemin içindeyiz. Bunları yaparak onlara ne kadar çok zarar verdiğinizin farkına varsanız çocuklarınız oyalansın diye teknolojik aletlerle vakit geçirmesine asla izin vermezdiniz.
İnternetin eğitim ve iletişim başta olmak üzere birçok alanda faydası olduğu bilinse de psikolojik ve sosyal olumsuz etkileri olduğu da yadsınamaz. Burada internet kullanımın süresi ve küçük yaşlarda anne babanın kontrolünde olması önemlidir. İnternetin denetimli ve doğru kullanımı sosyal, bilişsel ve duygusal gelişimi açısından faydalıdır.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Bildirisi’ ne göre
Yaş dönemlerine göre bilgisayar, tablet, telefon, tv vb. kullanım süreleri günlük en fazla;
0-3 yaş arası : mümkünse tanıştırmama
Okul öncesi dönem : 40 dk
İlköğretim : 1,5 saat
Lise : 2 saat
İnternet 3 yaş öncesi çocukların gelişimini olumsuz etkiler.0-3 yaş arası çocukların dikkat süreleri 20 dk ile sınırlıdır. Eğitim; oyun kitapları ve dergilerle sağlanmalıdır. Teknolojiye ihtiyaç duyulursa 2-4 yaş arası teknoloji kullanımı 20 dk ile sınırlı olmalı ve çocuk anne ya da babanın kucağında olmalıdır.
0-6 yaş arası dönemde zihinsel, duygusal, sosyal ve dil gelişimleri hızlıdır. Çocuk kendini ifade etmeye, tepki göstermeye, yeni insanlar tanımaya, oyunlar oynamaya ve akademik bilgiler öğrenmeye ihtiyaç duyar. 5-6 yaş arası çocuklar bilgisayarı tek başına kullanmak isterler. Bu dönemde anne baba mutlaka çocuğunun yanında olmalı ve ne yaptığını görmelidir. Yaşına uygun olmayan bilgiler onun için bilgi kirliliği olacaktır. Bu yaşlarda çocuğun odasında bilgisayar olmamalıdır.
İnternetin aşırı kullanımı çocuklarda motivasyon eksikliğiyle birlikte kaygı bozukluğu, dikkat eksikliği, yaratıcılığın zayıflaması gibi olumsuz etkileri vardır. İnternet ortamında yasal olmayan cinsel ve şiddet içerikli siteler oldukça mevcuttur. Yabancı insanlarla iletişim ve her türlü bilgiyi dış dünyaya sunması açısından aşırı kullanım tehlike oluşturmaktadır. Sosyal hayattaki arkadaşlıklar azalırken sanal arkadaşlıklar oluşmaya başlamaktadır. Aile bağları zayıflamaya başlayarak çocuk kendi iç dünyasına dönmektedir.
Çocuğunuz küçük yaşlarda doğru, yanlış, iyi, kötü kavramlarına hâkim değildir. Bunları sizin sayenizde öğrenecek koyduğunuz sınırlarla hareket edecektir. ‘Çocuğum beni dinlemiyor. Ne yapsam koyduğum kurallara uymuyor’ diyorsanız burada kendinizi sorgulamalısınız. Koyulan sınırları gözden geçirin, nerede yanlış yapıyorsunuz? Neden etkili olamıyorsunuz, yanlış nerede? Çocuklarınıza bu anlamda örnek olabilmek de çok önemlidir. Siz eve geldiğinizde teknolojik aletlerle fazla vakit harcıyorsanız çocuğunuzun da örnek alacağı kişi siz olabilirsiniz. Birlikte oyunlar kurma, aktivitelerde bulunma, onun yapmasını istediğiniz şeyleri sizin de yapmanız (kitap okumak, birlikte sohbet etmek gibi) sınırları daha güçlü hale getirecektir.
İsmer Aile Danışma Merkezi olarak çocukların sağlıklı gelişimlerini önemsiyoruz. Teknoloji bağımlılığı ve sınır koyma, çocuk ve anne baba arasındaki ilişkilerin bu konuda nasıl olması gerektiğiyle ilgili çalışmalar yapmaktayız. İhtiyaç duyduğunuzda psikolojik destek almanız süreci sağlıklı atlatmanızı sağlayacaktır.