Çocuğunuzla Aranıza Karne Girmesin

Bugün karne günü. Hem neşe hem sevinç hem kaygı birarada yaşanıyor bugün. Çocuklar mutlu çünkü onlar için karne demek tatile açılan kocaman bir kapı demek. Bir çoğu tatil planlarını yaptı bile. Tek kaygıları anne babalarının tepkileri. Anne babalarda karneyi görünce ne yapacakları konusunda kararsız. Her anne babanın duygusu ve tepkisi farklı olacak. Kimi anne babalar sevinecek kimileri üzülecek kimileri hayal kırıklığı yaşayacak. Ne olursa olsun tepkiler sert ve kırıcı olmasın. Karne iyi olduğunda nasıl ki sevinci paylaşıyorsak kötü olduğunda da üzüntüyü aile olarak paylaşmak normal ve gerekli bir durumdur. İyi karnede ve notlarda anne baba olarak hep bize düşen payları konuşuruz, önemli olan bu pay çıkarmayı kötü karne ve notlarda da yapalım. Suçlamadan önce durup bu karnedeki sorumluluklarımızı değerlendirelim.
İyi karne için çocuğu takdir etmek, sözel olarak övmek, eğer dönem başında anlaşma yapıldıysa ödülü almak çocuğu hem motive eder hem de ona başarma duygusunu yaşatır. Ancak hediye alırken abartıya kaçmamak gerekir. Yaş döneminin üstünde ve pahalı hediyeler sonraki süreçte daha fazlasını alma ihtiyacı oluşturur, çocuklarda doyumsuzluk oluşur ve ödül de motive edici unsur olmaktan çıkar.
Peki ya karne kötüyse? Öncelikli olarak unutmayın ki karne ve notlar düzelir ancak çocuğunuzun duygusal sorunları, kendine olan güveni ve değer duygusu çok daha zor düzelir. Bu nedenle suçlamadan ve yargılamadan başarısızlığın kaynağının ne olduğu ile ilgili konuşulmalıdır. Çocuğunuza olan sevginizin karneyle ve notlarla ilgili olmadığını, onun yanında ve destekçisi olduğunuzu göstermeniz hem aranızdaki ilişkiyi hem de çocuğunuzun güvenini sağlamlaştırır. Düşük not varsa ‘böyle olacağı belliydi’, ‘hiç çalışmadın zaten’, ‘bu notlar nasıl düzelir’ demek yerine, ‘sen gayret ettin ancak sanırım bazı derslerde eksiklerin, sen ne düşünüyorsun?’ demek hem çocuğa kendini değerli hissettirecek hem de ders başarısı noktasında çözüm üretecek yollar bulmanızı sağlayacaktır. Derslerdeki başarısızlığı ile ilgili kendi görüş ve önerilerini alın, başarılı olabileceği konusunda cesaretlendirin. Daha başarılı olabilmesi için neler yapabilir konuşun ve bir plan oluşturun.
Tatil sürecinde çocuğun zamanının çoğunu anne babasıyla geçirmesi, sosyal ve kültürel aktivitelere katılmaları, ders programı oluşturulması ve eksik konuların tekrar edilmesi, televizyon ve bilgisayar başında daha az zaman geçirmesi, daha çok anne baba ve çocuk aktiviteleri yapmaları, bol bol kitap okumaları hem tatili verimli geçirmelerini hem de yeni dönem için güç toplamak adına dinlenmelerini sağlayacaktır.
Anne Babaların Tepkisi Nasıl Olmalı
• Başarısızlıklarından önce başarılı olduğu alanları konuşun,
• Suçlamayın,
• Başarısızlığın kaynağı ile ilgili çocuğunuzu sakince dinleyin,
• Başarılı olmak için neler yapılabilir düşünce ve önerilerini sorun, bir plan yapın,
• Ceza vermeyin, tehditkar konuşmalardan kaçının,
• Başkalarıyla kıyaslamayın,
• Sevginizin koşulsuz olduğunu hissettirin,
• Cesaretlendirin,
• Çocuğunuzu kendi yeteneğine göre değerlendirin,
• Başarıları için tebrik edin, övün ancak maliyetli hediyelerden kaçının,
• Anne baba olarak yeni dönemde çocuğunuzun okul başarısını arttırmak için neler yapabilirsiniz konuşun, çözüm yolu belirleyin,
• Beklentilerinizi çocuğunuzun kontrolünde ve gerçekçi olanlarla değiştirin.
Unutmayın karne çocuğunuzun değerini ya da zekasını gösteren bir belge değildir. Karne çocuğunuzun dönem boyunca okulda gösterdiği performansın karşılığı olarak ders başarısını gösteren bir belgedir. Bu nedenle sakın çocuğunuzla aranıza karne sokmayın.
İyi tatiller…