‘Tükenmişlik sendromu’ daha çok iş yaşamında karşımıza çıksa da duygusal ilişkilerde de karşılaşılan bir kavram haline geldi. ‘Canım hiçbir şey yapmak istemiyor. Artık dayanacak gücüm kalmadı. Hiçbir şeyden zevk almıyorum. Evle ve işle ilgili sorumluluklarımı yapmak istemiyorum.’ gibi cümleleri daha önce duymuş ya da yaşamış olabilirsiniz. Bu cümleler tükenmişlik kavramının dile yansımış halidir. Tükenmişlik iş, aile, çocuk, arkadaşlar olmak üzere her alanda yaşanabilir.
Aşklarının sonsuza dek sürmesini umut eden her şey ilk günkü heyecanıyla devam edecek diye düşünenler ve ilişkileriyle fazla özdeşleşen kişiler günlük yaşamın gerçekleriyle yüz yüze kalınca büyük bir hayal kırıklığı yaşıyorlar. Beklentiler ile gerçekler arasındaki bu fark; fiziksel, duygusal ve zihinsel tükenmişliğe yol açıyor.
İlişkilerde tükenmişlikten kaçınalım!
1. Hayattan beklentilerin ve gerçek yaşananlar arasında tutarsızlığın büyük olması, ilişkilerde tükenmişliğin doğmasına yol açar. Beklentiler ve hayatın gerçekleri arasındaki uyuşmazlığı anlamak, içinde bulunduğunuz durumun sebeplerini fark etmenize ve sevdiğiniz kişiyi suçlamaktan vazgeçmenize olanak tanır.
2. Sevgi etkin bir eylemdir edilgen değildir. ‘Alma’ üzerine değil daha çok ‘verme’ üzerine kuruludur. Etkin sevgi; ilgi, sorumluluk, saygı ve bilgiden (sevdiğin kişiyi tanımak) meydana gelir. Seven kişi ilişkinin güçlenmesi için etkin bir ilgi besler ve sevgisi için emek harcar.
3. Tartışmalarınızda ilişkinizde pozitif olan şeyleri görmezden gelmeyin ve pozitif olanlara odaklanın. Kişilerin onaylanma duygusunu en çok yaşadıkları zaman dilimi sevildiklerini bilmek değil, kendilerinin olduğu gibi sevilmesidir.
4. Tükenmişliğin hangi alanda olduğunu tespit etmek önemlidir. Partnerinizle aranızdaki fiziksel, duygusal ve zihinsel tükenmişliğin semptomlarını tek tek analiz edin ve konuşun.
5. Çiftler arasında gelişim ve çeşitlilik devam ettiği sürece tükenmezler. Birlikte yeni şeyler denemek, yeni yerler keşfetmek ilişkinizi canlı tutmanızı sağlayacaktır.
6. Partnerinizle konuşmaktan çekinmeyin, aranızdaki iletişimin nitelik ve nicelik olarak farkına varın. Mutlu çiftler hemen her şey hakkında konuşabilirler.
7. Sevgilinizin sevgi dolu, saygılı, çekici ve heyecanlı birisi olmasını istiyorsanız ona bu şekilde davranmaya başlayın. Bu şekilde davranmanız bu özelliklerin sevgilinizin davranışlarında ortaya çıkmasına ve güçlenmesine yardım edecektir.
8. İlişkiniz için yaptıklarınızın hiçbir zaman yeterli olmadığını bilin. Durağanlık monoton bir ilişkiyi beraberinde getirecektir. Pozitif değişimleri ilişkinizde var etmeye çalışın.
9. Doğum günleri ve sizin için özel günleri kutlamayı ihmal etmeyin. Küçük hediyelerin ve güzel sözlerin değeri büyüktür.
10. Yoğun iş ya da sosyal hayatınıza rağmen haftada en az bir kere baş başa yapacağınız her iki tarafın da keyif alacağı bir aktiviteniz olsun ve bunu asla atlamayın.
11. Birbiriniz için ne kadar önemli olduğunuzu, hayatınızda olduğu için verdiği mutluluğu söylemekten çekinmeyin. Bunları yapmak karşılaştığınız problemleri atlatmanızı da kolaylaştıracaktır. Çünkü aradaki sevgi bağı hep devam etmektedir.
İSMER Aile Danışma Merkezi olarak partnerinizle aşamadığınız problemlerinizde aile ve çift danışmanlığı yapan uzman kadromuzla birlikte yanınızdayız. Yalnız değilsiniz!