TATİLİN SON GÜNLERİNİ VERİMLİ GEÇİRMEK İÇİN NELER YAPMALI?

Her çocuğun tatilden beklentisi farklıdır. Kimi eğlenmek kimi gezmek kimi sportif faaliyetlerle ilgilenmek ister. Tatilin üçte ikisini geride bıraktığımız şu günlerde çocuklar hem tatilin son günlerini keyifli geçirmek, iyi değerlendirmek istiyor hem de ders çalışması, tekrar yapması gerektiği bilinciyle plan yapmaya çalışıyor olabilir. Hatta bazı çocuklar ders planlarını son zamanlara ertelediği için kendini tatilin son günlerinde baskı altında hissedebilir. Ebeveynlerin “-hadi ders çalış, -yetiştiremeyeceksin, – tatil boyunca hiçbirşey yapmadın” gibi söylemleri de üzerine eklendiğinde birçok çocuğun kaygısı artmakta ve program yapma ve uygulama konusunda zorluk yaşayabilmektedir.

Son günleri verimli geçirmek ve okul açıldıktan sonraki süreçte çocuğun okula ve okul dönemine adaptasyonunu kolaylaştırması için bir program oluşturmak oldukça faydalı olacaktır. Öncelikle belirtmek gerekir ki en kötü plan bile plansızlıktan iyidir. Süresi ve kalitesine bakılmaksızın alışkanlığı kazandırmak olmalıdır. Plan çerçevesinde günde 10 dakika bile çalışsa ders çalışma alışkanlığı kazanacak ve programa adaptasyonu artacaktır. Ailelere ders çalışma alışkanlığı kazandırma konusunda oldukça fazla görev düşmektedir. Son bir aylık dönemi kapsayacak bir program oluşturma konusunda çocukları cesaretlendirmelidirler. Ayrıca bu program sadece dersleri kapsamayacak şekilde oluşturulmalıdır. Eğlenceli aktiviteler, etkinlik saatleri, ailece yapılacak aktivitelerde bu programda bulunmalıdır.

Programı oluştururken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da ders konusunda gerçekçi hedefler belirlemektir. İki aydır tatil yapan bir çocuk için yoğun tempoda ders çalışmak oldukça zor olacak ve programı uygulamak istemeyecektir. Bu nedenle özellikle ilk günler tekrar edilecek konular, çözülecek testler minimum düzeyde tutulabilir.

Çocuğun yapmaktan keyif alacağı etkinlikleri programa koymak onu motive edecektir. Özellikle okul döneminde ilgilenemediği, yoğunlaşamadığı hobilere zaman ayırması konusunda desteklemek faydalı olacaktır. Maket yapımı, boyama, fotoğraf, puzzle, el işleri gibi faaliyetler hem keyifli vakit geçirmesini sağlayacak hem de bir işi yapabildiğini görerek üretkenliğini, yaratıcılığını ve kendine olan güvenini arttıracaktır. Sosyal yönlerini de geliştirebilmesi adına özellikle aileler aktivitelerde müze, sergi, kütüphane, tiyatro, konser, sinema gibi kültürel faaliyetlerden yararlanılmalıdır.
Ders planı oluşturulurken dikkat edilmesi gereken nokta ders ve eğlence sıralamasıdır. Motivasyonun ve çalışma verimliliğinin en iyi düzeyde olması için sabah kahvaltısı sonrasının ders çalışma vakti olarak belirlenmesien uygun olanıdır.

Tatil, ebeveynlerin çocukları ile birlikte vakit geçirmeleri için çok iyi bir fırsattır. Özellikle tatilin son günlerinde mümkün olduğu kadar çok birlikte zaman geçirmeye çalışabilirsiniz. Tatili birbirinizi daha iyi tanımak, , anlamak ve birbirinizin arkadaşlığından zevk almak için değerlendirebilirsiniz. Sohbet etmek, hayallerden konuşmak, günün, haftanın, yarıyılın ve senenin sonunda ulaşmayı düşündüğü hedefler hakkında konuşabilirsiniz.

Oluşturulacak program bireysel ve ailevi farklılıklardan dolayı her çocuğa ve aileye göre gösterir. Bu sebeple bu dengeyi aileler kurmalı, bütün ipleri çocuğun eline vermemeli ancak çocukların tatilde olduklarını unutmadan istek ve ihtiyaçlarını da dikkate almalıdırlar.

Bu Süreçte Anne-Babalar Nelere Dikkat Etmeli
• Okuma zamanları oluşturabilir ve bu okuma zamanlarında çocukların okumak zorunda olduklarının dışında istedikleri türde okumasına müsaade edip, okuma alışkanlığı kazandırabilirler,
• Çocukların evde bulundukları süre içerisinde yapabileceği bir sorumluluk verilebilir,
• Ders çalışırken nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda yol gösterebilirler,
• Seçilen zararsız televizyon programlarını izlemesine, sınırlı sürede bilgisayar oyunu oynamasına, belirlenen sürede arkadaşlarıyla biraraya gelmesine izin verebilirler,
• Beslenme düzenine dikkat edebilir ve beslenme saatlerini rutine dönüştürebilirler,
• Diğer çocuklarla kıyaslama yapmamalılar,
• Dönem başlangıcı ve mevcut ödevlerle ilgili korkutmamalı, tehdit etmemeliler,
• Her durumda koşulsuz kabul ve sevgilerini hissettirmeliler.