Sınırlar konusu yaşamın her yerinde, her yönünde var. Sınırlar, kim olduğunuzu ve kim olmadığınızı gösterir. Sınır; benim nerede başlayıp nerede bittiğimi, nelerin sorumluluğunu alıp almadığımı gösterir. Sınırlar hayata yön veren kişisel çizgilerdir.
Sınırları bir metaforla anlatmak gerekirse bahçeli bir eviniz var içinde istediğiniz her şeyi yapabildiğiniz havuza girdiğiniz bahçesinde tarımla uğraştığınız zaman geçirdiğiniz bir yer. Bu evi diğer evlerden ayırmak için çit çekmeniz gerekir. Bu çitler sizin kişisel sınırlarınızdır. Çitlerle birlikte verilen mesaj da BURADA BENİM MÜLKÜM BAŞLIYOR. Sınırlarda insanlarda aynı mesajı verir. Burası benim kişisel alanım. Tabii gerçek dünyada çit çekmek levha koymak gibi şeylerle sınırları belli etmek kolaydır. Ama duygusal dünyamızda bu biraz daha zor bir süreçtir.
Kişisel sınırlar ile maddi dünyadaki sınırları görmek farklı oluyor. Birisi senin arabana çarptığında ihlal ettiğini anlıyorsun ama ruhsal dünyada fark etmen için kendini dinlemen, kendine dönmen gerekiyor.
İnsanlarda sınırların net bir tanımı yok. ‘Şunu yaparsan dünyadaki bütün insanların sınırını aşarsın’ böyle bir tanım yok. Psikolojide insanların biricik ve özel olduğunu savunuruz. Milyonlarca insan olduğu gibi milyonlarca farklı sınır tanımı da yapılabilir.
Sınırlar Neden Önemli
“Sınırlar koymak, kendime duyduğum şefkati göstermenin bir yoludur. Kişisel sınırlarımın
olması beni kaba, bencil ve duyarsız yapmaz çünkü ben kendi yolumu tercih ediyorum.
Kendimi önemsiyorum” demiş Christine Morgan.
Karşımdaki kırılırsa diye kendini kırmak,
Onun tarafından sevilmek için kendinden uzaklaşmak,
Onu kaybedersem diyerek kendini kaybetmek, kendini feda etmek niye?
Fiziksel ihlallerden korunmaya çalışırken niçin duygusal ihlallerden korunmaya çalışmıyoruz. Bir köpek ısırığından, yediğimiz tokattan daha mı az acıtır canımızı. Daha mı az etkiler hayatımızı.. Size kelimeleriyle saldıranlardan, manipüle edenlerden de duygusal ihlalll! diyerek korunmalı, onları durdurmalıyız.
İlişkilerde sınır koymak önemlidir. Sınır problemleri hem ikili ilişkilerde hem de sosyal ilişkileri çıkmaza sürükleyebilir.
Birey olarak hayatımızın kontrolünün elimizde olduğunu hissetmeye ihtiyacımız bulunur. Bunun için de temel sınırları koymamız gerekir. İnsanlara sınır koymak hem sevgililik ve partnerlik gibi yakın ilişkilerde hem de sosyal yaşamda önemlidir. Böylece kendi istek ve ihtiyaçlarımız ile temasta kalmamız, kendi hayatımızı yaşamamız kolaylaşır.
Sınır çizmek mutluluğun kapısını açar. İnsan olarak değerli olduğumuzu hissettirir. Ne istediğini ne istemediğini fark ettirir. Sınırları oluşturabilmek için evet’inizi keşfedebilmek çok değerli ne istediğinizi bilirseniz sınırlarınızı da oluşturmanız kolaylaşır.
Sınır çizmek çok zor gelir çünkü sınır çizmek demek sonrasındaki duygu sömürüsüne, suçluluk duygusuna katlanmak da demektir. Ama tarla sınırını korumak isteyen akrabalar arasında kavgalar çıkarken, fiziki sınırları korumak adına ülkeler arasında sonuçları yıkıcı savaşlar çıkarken sen kendi sınırlarını korumak için bir şeyler yapmayacak mısın?
SINIR KOYMA
Fiziksel dünyada çektiğimiz duvarı manevi dünyada nasıl çekeceğiz; kelimelerle..
Sınırları belirleyen en temel kelime “hayır”dır. Başkalarının, onlardan ayrı olarak var olduğunuzu ve kontrolün sizde olduğunu öğrenmelerini sağlar. Kelimeleriniz aynı zamanda, düşüncelerinizi, duygularınızı veya beğenmediğiniz şeyleri anlatırken başkaları için size ait alanınızı tanımlar. Mülkünüzü tanımlayan kelimeler kullanmadığınızda insanların nerede duracaklarını bilmeleri zorlaşır.
Hayır” demek önemli olsa da sonrasında dikkati kendi ihtiyacınıza çekmek gerekir. İhtiyaç duyduğunuz şeyi net olarak ifade etmelisiniz. Koyduğumuz sınırlar konusunda tutarlı davranmanız da çok önemlidir.
Sınırlarınızı çizerken kendinizi kötü hissetmeyin. Hoşunuza gitmeyen hareketlerde bulunanlara “Bunu yaptığın zaman hoşuma gitmiyor” demekten çekinmeyin.
Dünyada ne kadar insan varsa o kadar insanın da farklı dünyası var. Sınırlarımızı keşfederek hem kendi sınırlarımıza hem de başkalarının sınırlarına saygı duyalım. Zaten özgürlük denen şey de başkalarının sınırını aşmadan istediğini yapabilmek değil mi? İsmer Aile Danışma Merkezi olarak sınırlarımızla özgür olabildiğimiz mutlu bir hayat dileriz.