Üniversite hayali kuran binlerce adayın gireceği YKS’ye sayılı günler kaldı. Kimi adaylar bu dönemi sorunsuz atlatırken kimileri için daha zorlayıcı olabiliyor. Başarılı olma isteği, ailenin ve çevrenin beklentisi kişiyi baskı altına alabilir. Öncelikle yapılması gereken sınav öncesinde gerçekçi olmayan düşünce ve inançlarınızdan kurtulmak. Nefes egzersizleri ve gevşeme hareketlerini uygulamak en ideal çözümlerden birisi. Önemli olan kaygıyı bastırmak değil onu tanımak sınav sürecinde normal olduğunu düşünmek ve kabul etmektir. Biz süreci ne kadar normalleştirirsek başa çıkmamız o derece kolaylaşır.
Öğrenme için belirli oranda strese gerek vardır. Bu durum sizi çalışmaya teşvik eder. Stresin gereğinden fazla olması ise öğrenmeyi yavaşlatır, başarıyı düşürür ve en önemlisi kişinin motivasyonu düşer yapamayacağına inanır.
Kendinize ve yaptığınız çalışmaların yeterliliğine inanın. Çoğu başarısızlığın sebebi inanmadan yola çıkmaktır. Sınava girerken de bu anlamda motivasyonunuz yüksek olsun. Motivasyonunuzun yüksek olması heyecanınızı azaltarak soruları daha rahat okumanızı sağlar, dikkatinizi yoğunlaştırmanızı kolaylaştırır.
Sınav Öncesinde;
-Bir gece öncesinde sınavla ilgili çalışmalara son verin.
-Sınavdan önceki gece uyumadan ılık bir duş alın bu sizi rahatlatacaktır.
-Sınav için gerekli belgeleri aldığınızdan emin olun.
-Her zaman yaptığınız sabah kahvaltısı/öğle yemeği menüleri tercih edin. Hafif ve sağlıklı öğünler olsun.
-Çok fazla kafein tüketmeyin. Sınav nedeniyle oluşabilecek gerginlik fazla kafein tüketimiyle artar.
-Sınavdan 1 saat öncesine kadar sizi rahatlatan bir şeyler yapın. Nefes egzersizleri, gevşeme hareketleri, sakinlik verici müzikler vs.
-Moralinizi bozabilecek, kaygınızı artıracak kişilerden ve ortamlardan uzak durun.
Sınav Esnasında;
-Sizin için daha kolay olan basit gördüğünüz dersin sorularını çözmeye başlayın.
-Herhangi bir soruda takılabilirsiniz bu çok normal bir durum. Kaygılanmayın, zaman kaybı olmaması için diğer soruya geçin. Zamanınız kaldığında yapamadığınız sorulara tekrar bakabilirsiniz.
-İyi cevapladığınız soruları düşünerek sınavı bitirememekten korkmayın.
-Kaydırma yapmamanız için soruları işaretlerken dikkatli olun.
-Sürekli saati kontrol etmeyin. Bu hem stresinizin artmasına hem de vakit kaybına neden olur.
-Sınav esnasında gerginliğiniz artarsa derin nefesler almaya çalışın bunu tekrarlayın sakinleştiğinizi göreceksiniz.
-Dikkat dağınıklığı yaşadığınızda gözlerinizi kapatın derin bir nefes alın ve soruları çözebileceğiniz inancıyla sınava devam edin.
Anne-Baba Tutumları;
-Anne ve babaların sınav öncesinde sağladığı psikolojik destek çocuğunuzun kendisini daha iyi hissetmesini sağlar, başarısına katkıda bulunmuş olursunuz. Onunla ilgili düşündüğünüz olumlu değerlendirmeleri çocuğunuza aktarın.
-Onu sevdiğinizi başarılı veya başarısız olma durumuna göre bunun değişmeyeceğini ona ifade edin.
-Sınava az bir süre kaldı. Evde sınavla ilgili çok büyük bir olaymış gibi bahsederek olağan dışı davranışlarda bulunmayın. Evdeki genel düzen ve genel hava her zamanki gibi olsun.
-‘Sana güveniyorum’ demek yerine ‘Bu sınav için ne kadar çabaladığını görüyorum. Emeğinin karşılıksız kalmayacağına inanıyorum’ demek daha etkilidir. ‘Sana güveniyorum’ sözü ‘Benim senden beklentilerim’ var şeklinde anlaşılabilir.
-Eleştirilmesi gereken durumlarda yapıcı eleştirilerde bulunun onun moralini bozacak eleştirilerde değil, suçlayıcı şekilde konuşmayın.
-Çocuğunuzun başarısını çevresindeki arkadaşlarıyla kıyaslamayın.
-Sınav sonrasında daha önceden çocuğunuzla belirlemiş olduğunuz bir aktiviteyi yapabilirsiniz bu onu rahatlatacaktır.
İSMER Ailesi olarak sınava girecek tüm adaylara başarılar dileriz. 🙂