Haziran ayı geldi sınavlar yaklaştı. 2 Haziran’da LGS ve 8-9 Haziran tarihinde YKS gerçekleştirilecek. Lise ve üniversite sınavlarına hazırlık yapan öğrenciler için rahatlama zamanı. Sınav hazırlık süreci, sadece çocuğu değil ailenin tamamını etkileyen bir süreçtir. Aileler için oldukça önemli olsa da çoğunlukla doğru değerlendirilemediği de gözlemlenmektedir.
Sınava katılacak tüm öğrenciler kadar ailelerin de kaygılı ve heyecanlı olduğunu biliyoruz . Anne baba olarak çocuğunuzun geleceği ile ilgili kaygı duymanızdan ve onun için en iyisini istemenizden daha doğal bir şey yok. Ancak unutmamalısınız ki sınava yaklaşılan günler çocuğunuzun da kaygısının yükseldiği dönemlerdir.Kaygınızı paylaşmak ve sınava hazırlığın son günlerini daha verimli geçirmeniz için bazı önemli detaylardan bahsetmek istiyoruz.
SINAVA HAZIRLIK SÜRECİNDE AİLELERE ÖNERİLER
- Çocuğunuz sınavın yaklaştığını biliyor : ) sürekli süreci hatırlatmayın.
- Sınav hakkında olumsuz konuşmayın fakat sürekli olarak ‘sen yaparsın, sana güveniyoruz’ tarzında konuşmalar da yapmayın. Bazen sadece dinleyin.
- Ders çalışma konusunda baskıcı tutumu bırakın. Destekleyici yaklaşımda olun.
- Çocuğunuzun potansiyelini göz önünde bulundurarak gerçekçi beklentiler geliştirin.
- Çocuğunuza yönelik olarak yapacağınız olumlu şeyleri sınav sonucuna endekslemeyin.
- Çocuğunuz sınava endişeden uzak hazırlanmalı. Kendiniz sınav süreci ve sınav için kaygılıysanız bunu ona yansıtmamaya çalışın. Aile de çatışmalar varsa bunlara maruziyetini azaltın. Aksi takdirde kaygısı artacaktır.
- Belirli zaman dilimlerinde süreç hakkında, çabası hakkında geri bildirimlerde bulunun.
- Çocuğunuzun başarısını başkalarına göre değil kendi ilerleme düzeyine göre değerlendirin.
- Çocukların istek ve ideallerinin sizinkinden farklı olabileceğini unutmayınız.
- Okul seçimi veya meslek seçimi konusunda yol gösterebilir, fikrinizi söyleyebilirsiniz, ama son kararı siz değil, çocuğunuz versin. Unutulmasın ki çocuğunuzun yeteneklerine ve isteklerine uygun olmayan bir mesleği seçmesi onu mutsuz ve başarısız yapar.
- Çocuğunuzun hem okul derslerine çalışması hem de sınava hazırlanması onun yükünü artırmaktadır. Kendini daha rahat hissedebilmesi için ders dışı faaliyetlere de zaman ayırmasına izin verin.
- Anne – baba olarak göreviniz çocuğunuza iyi bir eğitim vermek olduğu kadar, ona
hayatı sevdirmek ve yaşama sevincini aşılamak olduğunu göz ardı etmeyin.
Sınavlar çocuğunuzun kişiliğini değil, bilgisini ölçer. Sınav ve sonuç hakkındaki olumsuz düşünceleriniz, çocuğa güvensizliğiniz var ise çocuğunuza yansıtmamalısınız. Olumsuz düşüncelerinizi olumluya çevirmelisiniz çünkü çocuğunuzun kaygı düzeyinde etkilisiniz. Sonuç ne olursa olsun çocuğunuz değerinden bir şey kaybetmeyeceğini hissetmelidir. Çocuğunuzun çabasını takdir etmelisiniz. Herkesin yeteneklerinin sınırı vardır. Potansiyeline göre elinden geleni yapmış olmasına odaklanılmanız daha sağlıklı olacaktır.
- Sınırlarının üstünde beklentiye girmeyin ve yansıtmayın. Çabalama konusunda eksiklik varsa önündeki engelleri belirlemekte yardımcı olun.
- Çocuğunuzu sadece kendiyle karşılaştırmalısınız. Başkalarıyla kıyas onu motive etmeyecektir.
- Başarılarına, emeğine odaklanılan çocuğun kendine olan güveni artar.
- Güveninizi hatırlatmalısınız. Fakat sürekli olarak ‘sen yaparsın, sana güveniyoruz, kesin kazanacaksın’ tarzında konuşmalar da yapmayın. Bunlar yerine “ ne kadar emek harcadığını görüyorum, emeğinin karşılığını alacağına inanıyorum” diyebilir ya da sadece onu dinleyebilirsiniz. Baskı yaratacak cümleler kurmayın.
- Ergenlik ve sınav süreci çakışan çocuğunuzun duygularında değişim çokça görülebilir. Kendi potansiyeli doğrultusunda desteklemeli ve duygularını anlamaya çalışmalısınız.
- Çocuğunuzun sınava hazırlık süreci hakkında bilgilenmek istiyorsanız onu direkt yönlendirmeden “nasıl gidiyor, neler yaptın sana nasıl destek olabilirim” tarzında ilerlemelisiniz.
- Sınavın sonucuyla sevgi ve güveninizde bir değişiklik olmadığını hissettirin.
Sınava günler kala;
Eleştiriden ve eksikliklerini dile getirmeyin. Sonrasında motivasyon eksikliği için neler yapabileceğinizi konuşursunuz.
Rutininizi bozmadan, onu da özel bir çabayla rahatlatmaya çalışmadan “her zamanki “gibi devam edin. Endişeli, heyecanlı olduğu zamanlarda “konuşmak ister misin?, emeğinin karşılığını alacağına inanıyorum” şeklinde destekleyin.
Sınavdan önce rutinini bozmaya dikkat edin yemek, uyku, fiziksel ve zihinsel etkinlikler vb.
Sınava giderken aşırı bir vedalaşma davranışında bulunmayın.
Herhangi bir başarısızlık durumunda sağladığınız olanakları negatif bir şekilde hatırlatmayın. Başarısızlık söz konusu olduğunda çocuğunuz sadece desteğinizi, yanında olmanızı bekliyor. Ne olursa olsun seviyor ve destekliyorsunuz.
Sınava hazırlanan öğrencilerin kaygısının alt nedenlerinden biri kendi duygu ve düşüncelerinden kaynaklanırken diğer neden ebeveynlerin tutumu ve sınava yükledikleri anlamdır.
Sınav kaygısı çocuğunuzda yoğun depresyona, uyku sorunlarına ve anksiyeteye neden oluyorsa; aileler kendi kaygılarının da farkındaysa İsmer Aile Danışma merkezi olarak uzman desteği gerekebileceğini hatırlatmak isteriz.