SAĞLIKLI BİR İLİŞKİ İÇİN

“İki yarım insan bir ilişki yürütemez. Çünkü ilişkiyi yürütmek için bütünleşmiş iki ayrı yetişkin gerekir”

Ceylan Daş

            Hormonal istek, duygusal boşluk, sevme ve sevilme ihtiyacı.. Belki de bazısı için en çok istenilen şey… Sosyal antropologlara göre cinsel bir tutkudur. Şairlere göre yazmak için gerekli olan tek şey. İstediğinizi diyebilirsiniz aşka; Midede kelebeklerin uçuşması, her gece“onu” düşünerek uyumanız, o aklınıza geldiğinde kocaman bir gülücüğün suratınızda belirmesi. Nihayetinde aşk, insan hayatında psikolojik ve fizyolojik etkileri ile var olan evrensel bir olgudur.

            Aşk birbirini bulan iki bütün varlık arasında yaşanır. Kendilerini bir bütün hissetmek için birbirine ihtiyaç duyan iki yarım arasında değil. İlişki öncelikle iki sağlıklı birey ister, o zaman sevgi, saygı, hoşgörü kendiliğinden olur.

Sağlıklı bir ilişki iki tarafın da mutlu ve huzurlu olduğu, sevme, sevilme, desteklenme, takdir görme, sosyal ve cinsel ihtiyaçlar gibi ihtiyaçlarının karşılandığı ve kendi öz benliklerini yitirmeden, “biz” olabildikleri bir ilişkidir. Anlaşmazlıklar olsa bile, böyle bir ilişki sevgi ve saygı temelleri üzerine kurulu olduğundan, tarafların da mevcut sorunlarla daha kolay başa çıkabilme becerileri gelişir.

            İdeal ilişki ne aynılıktır, ne tamamlamaktır. Sağlıklı ilişki; birbirine sevgi, saygı ve güven ile bağlı olan, hayatı ortak paylaşan, eşit hak ve sorumlulukları olan, birbirlerine özel alanlar tanıyan kişilerin yürüttüğü birlikteliklerdir..

            Peki, mutlu ve sağlıklı bir ilişki için neler gerekli? Sevdiği insanla mutlu bir ilişki yaşamak pek çok kişinin hayalini süsler ama ilişkiler her zaman rahatlık içinde, sorunsuz olmaz. Şimdi sizlere mutlu ve sağlıklı bir ilişki için birkaç öneride bulunalım:

Birbirinize Açık Olun
İlişkinizde yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermemek için istekleriniz, beklentileriniz ve düşünceleriniz konusunda partnerinizle doğrudan ve doğru bir şekilde iletişim kurmaya çalışın.

Güven Duygusunu Pekiştirin
Bir ilişkide iki taraf da birbirine güvenmek ister. Bunu sözel olarak ifade etmek yetersizdir, davranışa dökmek ve pekiştirmek gerekir.

Beklentileri Gözetin
İlişkiden ve birbirinizden beklentilerinizi konuşun, bu beklentileri karşılamak üzere neler yapabileceğinizi düşünün.

Farklılıklarınıza Saygı Gösterin
İyi anlaşabilmek için birbirimize benzemek zorunda değiliz. Farklılıklarımızla özeliz. Farklılıklarınıza alan tanıyın.

 İkinizin De Değişip Geliştiğini Unutmayın
Zaman içinde hayat deneyimleri öncelikle bizi, partnerimizi ve ilişkimizi değiştirir. Düşüncelerimiz, davranışlarımız, keyif aldığımız şeyler zaman içinde edindiğimiz tecrübelerle ve yaşantılarımızla değişir ve şekillenir. Değişim ve gelişimi kabullenin.

 Özel Alanlar Yaratın
Bireysel alanlara ihtiyaç vardır.  İlişkide ‘bir’olmayı ama kendinizin ve partnerinizin bireysel özgürlüğüne, hobilerine, ilgi alanlarına müdahale etmeden yaşamayı öğrenin.

Dinleyin
En büyük problemlerden biri dinlememek. Partnerinize cevap vermek için değil onu gerçekten anlamak için; ne hissettiğini, ne düşündüğünü anlamak için dinleyin.

Duygularını Önemseyin
Partnerinizle aynı duyguları paylaşmak zorunda değilsiniz sadece ne hissettiğini dinleyin ve anlamaya çalışın.

Cinsel Hayatınıza Önem Verin
İki tarafın da istekleri doğrultusunda doyum alınan bir cinsel hayat sağlıklı ilişki için olmazsa olmazdır.

Sevginizi Hissettirin, Yanında Olun
Eğer ki partneriniz sevginin cümlelere dökülmüş halini duymak istiyorsa sözlerle, davranışlara dökülmüş halini görmek istiyorsa davranışlarla sevginizi hissettirin. Partnerinizin her anında dinleyerek, anlayarak , konuşarak, sevgiyi veygıyı hissettirerek yanında olun.

Eğer ilişkinizde bir şeylerin yolunda gitmediğini, eksildiğini veya tamir edilemeyen şeyler olduğunu düşünüyorsanız ve birlikte üstesinden gelemiyorsanız İsmer Aile Danışma Merkezi olarak en yakın zamanda bir çift terapisine gitmenizi öneririz.