Bir kişinin hayatında verdiği en önemli kararlardan biridir, eş seçimi. Şüphesizki mutlu bir evliliğin en temel koşulu da doğru kişiyi eş olarak seçebilmektir. Bunun için kişinin kendisini ve karşısındaki kişiyi oldukça iyi tanıması gerekmektedir.
Evlilik düşünen kişinin önce kendisine “NEDEN EVLENMEK İSTİYORUM?” sorusunu sorması gerekir. Evlilikten beklentisi nedir?, hayatında neyin değişeceğini düşünmektedir?. Basit gibi gözükse de kişinin evlilikten beklentisi partneri ile örtüşmediğinde ileride sorun yaratabilmektedir. Örneğin Esra ve Ali’nin evliliğine bir göz atalım. Esra ailesi ile birlikte yaşayan 26 yaşında memur bir kadındır. Ailesi Esra’dan daha muhafazakar bir yapıdadır ve özellikle babası Esra’nın yapmak istediği planlarda onun hayatına bazı engeller koymaktadır. Durumdan sıkılan Esra evlenip özgür olmak ve istediğini yapmak ister. Yaklaşık iki yıldır Ali ile beraberdir. Ali 32 yaşında yalnız yaşayan biridir ve evlenmek istemektedir. Paylaşım için evliliği düşünmekte ve evlendikten sonra eşiyle daha fazla vakit geçirmek, herşeyi eşiyle beraber yapmak istemektedir. Ali ile Esra’nın evlillik beklentisine baktığımızda farklı olduğunu görmekteyiz. Ali paylaşım için evlenmek istemekte, Esra ise özgürlük istemektedir. Eğer evlilikten beklentilerini açık ve net bir şekilde konuşmaz ve ortak nokta bulmazlarsa büyük ihtimalle bu durum aralarında bir süre sonra sorun yaratacaktır. Esra kendi isteklerine göre planlar yapmak isteyecek, Ali ise engel olacak ve beraber birşeyler planlamak isteyecektir. Uzun vadede Esra, babası ile yaşadığı sorunları Ali ile de yaşamaya başlayacaktır…
Kişi neden evlenmek istediğine karar verdikten sonra aynı soruyu partnerine de yöneltebilir ve evlilikten beklentilerini, ilişkinin hedeflerini beraber değerlendirebilirler.
Beklentilerin her zaman aynı olması gerekmemektedir. Burada önemli olan; eşlerin evlilikten beklentilerini bilmeleri ve ortak noktada buluşabilmeleridir.
Doğru Eşi Seçmek
Yapılan araştırmalar;
– Doğrudan ve açık iletişim kurabilen,
– Sorumluluk alabilen,
– Stresle başa çıkabilen,
– Kendi ve başkalarının duygularını ifade edebilen,
– İnsanları oldukları gibi kabul edebilen kişilerin evlilik için doğru eşi seçebildiklerini göstermektedir.
Eş Adayınızda Dikkat Etmeniz Gerekenler
Doğru eşi seçmek için öncelikle herkesin kendisine şu soruyu sorması gerekmektedir; “NEDEN BU KİŞİ İLE EVLENMEK İSTİYORUM?”. Partnerinizi kendinize eş olarak seçme nedenlerinizi daha net görebilmek için bir kağıda yazabilirsiniz. Yazdığınız nedenleri incelerken dikkat etmeniz gereken şey bunlar benim için gerçekten önemli mi?, beklentilerimiz ne kadarını karşılıyor?, partnerinizin hoşunuza gitmeyen ne gibi özellikleri var ve bunlar ilerde ne gibi sorunlara yol açabilir?. Bir ilişkiyi ve evliliği sürdüren bir çok etken vardır. Unutulmaması gereken şey aşkın asla yetmeyeceğidir.
Her bireyin kendi karakter yapısına ve beklentisine göre elbetteki eş adayında dikkat etmesi gereken noktalar farklıdır. Ancak son zamanlarda dünyada ve ülkemizde yapılan çalışmalar mutlu evliliği olan kişilerin bazı mizaç özelliklerine vurgu yapmaktadır. Bunlar;
– İnsanlara karşı sevecen olması,
– Sorumluluk alma cesareti gösterebiliyor olması,
– Bazı durumlarda sizi alttan alabiliyor olması,
– Grup içinde ortama uyum sağlayabiliyor olması,
– Uzun zamandır görüştüğü yakın arkadaşlarının olması,
– Sevdiklerini mutlu etmeye çalışıyor olması,
– Karşısındakini dinleyebilme becerisinin olması,
– Zevklerini, planlarını başkaları ile paylaşıyor olması,
– İşinde sabırlı ve sebatkar olası,
– Başkalarının farklılıklarını kabul edip onları değişmeye zorlamıyor olması şeklinde sıralanabilir.
Karşınızdaki kişinin sizin için doğru kişi olması evlilik öncesi dönemde ya da evlilikte sorun yaşamayacağınız anlamına gelmez. Çift olarak sorunlarınızı kriz haline gelmeden çözebilmenizi sağlar.
Evlilik İle İlgili Yanlış Düşünceler
Yanlış: Evlendikten sonra sorun yaşanmamalıdır.
Doğru: Her evlilikte problemler yaşanır. Önemli olan çiftlerin bu sorunları birlikte çözebilmesidir.
Yanlış: Partnerler evlilikle ilgili aynı beklentilere sahip olmalıdırlar.
Doğru: Partnerler farklı beklentilere sahip olabilirler. Önemli olan bu beklentileri hakkında açıkça konuşup, birbirlerine saygı duyabilmeli ve orta noktada buluşabilmeleridir.
Yanlış: Evlendikten sonra tüm sorunlar ortadan kalkacak.
Doğru: Hayatta karşılaşılan sorunlar ve çözümleri bireysel olarak sizinle ilişkilidir. Evlilik sorunları çözmez.
Yanlış: Partnerim ve ben birbirimizi tamamlamalıyız.
Doğru: Siz veya partneriniz eksik değilsiniz ki birlikte tam olun. Önemli olan birlikte ekip olabilmenizdir.
Yanlış: Evlilikte mutluluk ve eş seçimi tamamen şans.
Doğru: Evlilikte mutluluk ve eş seçimi şans değil sizin gayretinizle ilişkilidir.
Yanlış: Evlilik insanı olgunlaştırır.
Doğru: Evlilik insanı olgunlaştırmaz. Olgunlaşma kişinin kendi bireysel gelişimi ile ilgilidir.
Yanlış: Çocuk evliliği kurtarır.
Doğru: Çocuk hiçbir zaman evliliği kurtarma aracı değildir. Çift çaba göstermediği sürece sorunlar çözülmez.
Evlilik Öncesinde Mutlaka Konuşulması Gereken Konular
İlişkinin her aşamasında açık ve net bir iletişim önemlidir. Ancak nişanlılık evresinde bu daha da artmaktadır. Çiftlerin evlilik sonrası döneme ait beklenti, plan ve hedeflerini biliyor olması ve beraber ortak noktalarda buluşabilmeleri evlilikte yaşanacak olası krizleri önlemenin en iyi yoludur.
Özellikle aşağıdaki konular üzerine mutlaka konuşmanız gereken konulardır;
– Kariyer planlarınız,
– Cinsellik,
– İnançlar ve dini ritüeller,
– Çocuk konusundaki düşünceleriniz,
– Ev içindeki işlerin dağılımı konusundaki düşünceleriniz,
– Kendi kök ailelerinize karşı evlilik sonrası devam edecek yükümlülükleri,
– Banka hesapları ve fatura paylaşımları.
Günümüzde en sık yapılan hatalardan biri ilişkide ya da karşımızdaki kişide evlilik sonrası birşeylerin değişmesini beklemektir. Öyle halk arasında söylendiği gibi evlilikte keramet yoktur. Eğer partnerinizi şuanki haliyle kabul ediyor ve değişmesini beklemiyorsanız evlilikte mutlu olma şansınız çok daha yüksek olacaktır.
Evlilik öncesi süreçte, üstesinden gelmekte zorlandığınız problemleriniz için evlilik öncesi danışmanlığı alabilirsiniz.