Boşanıyoruz ama… Peki Şimdi Ne Olacak?

‘Boşanıyoruz’ ama Peki Şimdi Ne Olacak?

Boşanma evliliğin hem yasal olarak hem de duygusal ve cinsel birlikteliğin tamamen sona ermesidir. Eşler ve çocuklar üzerinde önemli derecede sosyal ve psikolojik etkiler meydana gelmesine sebep olan bir sosyal olaydır. Boşanma oranlarının artışında, toplumsal yaşamda meydana gelen değişimler önemli bir nedendir. Günümüzde boşanmaların artmasında, kadının ekonomik bağımsızlığının artması, aile yapılarının değişmesi, yasal olarak boşanmanın geçmişe oranla kolaylaştırılması ve toplumun boşanmaya ilişkin yargılarının değişmesi gibi nedenler etkilidir.

Boşanma bir kayıp süreci olarak yaşanır. İki taraf içinde inkar, suçluluk, öfke, öfkenin geçmesi diye boşanma sürecini sıralayabiliriz. Her iki tarafta boşanmadan olumsuz etkilenebilir. Fakat terkedilen taraf için boşanma süreci biraz daha sancılı geçmektedir.

Boşanmanın kadınlar üzerindeki etkileri

Boşanan kadınların yaşamındaki değişiklik erkeklerinkine göre daha farklıdır. Boşanan kadınların her biri farklı sorunlar yaşamaktadırlar. Belki de bu nedenle toplumda kadınlar bir sürü soruna, aldatılamaya, şiddete rağmen devam ettirmeye çalışırlar.

Toplumun bakış açısı, her sosyo-ekonomik sınıftan boşanmış kadın için önem arz eder yani onun için bu bir sorundur. Başetmek zorunda kaldığı bu duruma ek olarak; yalnızlık, hayatındaki değişim, özgüven düşmesi, güven problemleri, depresyon, baskı hissetme, tacizlerle mücadele gibi durumlar da boşanmış kadının hayatını zorlaştırmaktadır.

Boşanmanın erkekler üzerindeki etkileri

Bilinenin aksine boşanmalardan erkekler de kadınlar kadar etkileniyor. Duygusallaşmasına izin verilmeyen erkekte bu durum daha yıpratıcı olabiliyor. Yeni hayatına uyum sağlamak onun için zor olabiliyor. Çünkü belki de evlilik kurumu erkeğe daha fazla konfor sağlıyor ve bunu kaybetmek onlar için güç. Boşanmış erkeklerin çoğunluğu boşanmanın onlar için sıkıntılı olduğundan bahsetmiştir. Kadının ev içindeki rolünün eksikliği, mal paylaşımı gibi ekonomik konular erkekler için güçlüktür. Eğer erkek ayrıldıktan sonra yalnız yaşıyorsa; ev düzenini kurması, yemek, temizlik, bulaşık ve ütü gibi konularda oldukça zorlanıyor.

Öneriler

İlk zamanların zor olabileceğini aklınızda bulundurun

Boşanma sonrası yeni kararlarda aceleci davranmayın

Eski eşe ait eşyaları elinizden çıkarın

Kuvvetli yanlarınıza odaklanın

Yapmak istediğiniz bu zamana kadar ertelemiş olduğunuz aktivitelerinize zaman ayırın

Arkadaşlarınız ve ailenizle iletişimi arttırın, sosyal destek her zaman iyi gelir!

Alkol ve sigaradan uzak durun

Yeni insanlarla tanışın

Yeni bir ilişki için aceleci davranmayın

Egzersiz yapın

Varsa çocuğunuz çocuğunuzla mutlaka görüşün ve onunla kaliteli vakit geçirin.

Boşanma pekçok açıdan streslidir. Çoğu aile bu süreci sağlıklı yürütemez. Sağlıklı yürütülemeyen bir durum da ebeveynlerin çocuklara boşanmayı söyleme kısmıdır. Sonrasında da boşanmayla birlikte ebeveynlik kalitesinde de düşme görülebilmektedir.

Boşanma Kararı Alan Ebeveynlere Öneriler

Boşanma kararını anne ve baba birlikte söylemelidir.

Çocuklar birden fazlaysa hepsine aynı anda söylenmelidir.

Çocuğun bu karara tepki vermesi doğal karşılanmalıdır.

Anne baba çocuğa karşı açık ve dürüst olmalılar.

Çocuklarına, kendilerinin ayrı yaşayacaklarını ancak anne ve baba sorumluluklarının ve ona karşı sevgilerinin devam edeceği sözü verilmelidir.

Çocuk için sonrasında nasıl bir plan çizildiğinden bahsedilmelidir.

Bundan sonraki yaşam şekli, ne zaman ve kiminle görüşeceği sade bir şekilde anlatılmalıdır.

Boşanılan eşe çocukla mesaj gönderilmemelidir.

Boşanılan eş hakkında çocuğun yanında konuşulmamalıdır.

Boşanan çiftlerden birisinin devam eden bir ilişkisi varsa, onu çocukla tanıştırma konusunda acele etmemelidir.

Çocuğunuzu karşı taraftan bilgi alması yönünde kullanmayın.

Tüm bunlara dikkat edilmesine rağmen çocuklarda davranışsal, duygusal problemler ortaya çıkabilmektedir.

Boşanma sonrası gerek ayrılan çiftlerin bireysel olarak yaşayabileceği sorunlar gerekse çocuklarda ortaya çıkan davranış problemleri için İsmer Aile Danışma Merkezi olarak en kısa zamanda ruh sağlınız açısından destek almanızı öneririz.