Babalar günü, değerli babalarımızın onuruna, onalara minnet ve teşekkürlerimizi sunmak adına kutladığımız bir gündür. İlk olarak 19 Haziran 1910 tarihinde kutlanan Babalar Günü bazı ülkelerde farklı tarihlerde kutlansa da dünya genelinde Haziran ayının üçüncü pazarında kutlanır. Takvim babalar gününü gösterince, bu haftaki yazı da tabi ki babalara özel oldu.
Bir babanın, bireyin hayatındaki yeri yadsınamaz elbette. Aile içinde baba, gücün ve otoritenin temsilcisidir, aynı zamanda aile fertlerinin koruyuculuğunu üstlenmiş konumdadır. Bu da her bireyin temel ihtiyaçlarından biri olan güven duygusu ile eşdeğerdir. Cinsiyet ayırt etmeksizin her çocuk üzerinde babanın sosyal, fiziksel ve duygusal etkileri vardır. Çocuğun bireyselleşebilmesi, sosyal uyum becerisi, akademik başarısı, sağlıklı cinsel kimlik oluşturabilmesi, diğer insanlarla sağlıklı ilişkiler kurabilmesi çocuğun baba ile olan ilişkisiyle doğru orantılıdır. Çocuğun babasıyla ilişkisinde sorun olması, baba yokluğu gibi durumlar çocuğun üzerinde farklı sonuçlar bırakabilmektedir. Baba ile sağlıksız iletişimi olan çocuklarda, özgüvenin sağlıklı gelişememesine bağlı ortaya çıkan çekingenlik ve saldırganlık gibi durumlarla sıklıkla karşılaşılmaktadır.
Babalar kız çocukları için karşı cinsi anlama yetisinin ve ilişki kurma biçiminin ve buna bağlı olarak gelecekteki ilişkilerinin, erkek çocuklar içinse model olması sebebiyle gelecekte nasıl bir yetişkin olacağının belirleyicisidir. Yapılan araştırmalar baba ile sağlıklı ilişkiler kuran çocukların; duygusal açıdan dengeli, daha az öfkeli, sosyal uyumu yüksek olan, pozitif bakış açısını geliştiren, kendilerini ifade etme becerileri gelişmiş çocuklar olduğunu göstermektedir.
Çocuğunuzun sağlıklı gelişimi için bir baba olarak neler yapabilirsiniz?
* İlişkinizin korkuya dayalı olmamasına özen gösterin,
* Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirin,
* Fiziksel ve duygusal şiddetten kaçının,
* Çocuğunuzun temel ihtiyaçları haricinde her istediğini anında yapmaya çalışmayın,
* Konuşurken ve dinlerken göz teması ve fiziksel temas kurmaya özen gösterin,
* Çocuğunuza yaşına uygun sorumluluklar verin,
* Çocuğunuza inatla söylediklerinizi yaptırmaya çalışmadan önce saygıyla dinleyin, anlamaya çalışın,
* Çocuğunuzun güçlü bulduğunuz yönlerini ona gösterin, cesaretlendirin.
Babalık aslında sanıldığı gibi bebek doğunca başlamaz. Annenin hamileliği ile başlayan ve hayat boyu devam eden bir süreçtir. Bu süreç içerisinde babaların üstlendiği görev ve sorumluluklar vardır. Daha önceki jenerasyonlara bakıldığında baba figürü herşeye karışmayan, ağır başlı, aracı olarak anneyi kullanan, sıklıkla korkulan bir karakterdi. Modernleşmenin etkisiyle evde kadın erkek rollerinin değişmesiyle paralel olarak baba figürüde değişmeye başladı. Günümüzde babaları çocukları ile baş başa vakit geçirirken, çocukların bakım ve ihtiyaçlarını karşılarken, çocuklarla sohbet ederken, çocuklara ders çalıştırırken, onları dinlerken ve oynarken sık sık görmekteyiz. Baba figürünün görev ve sorumlulukları döneme ve kişiye göre değişse de, babanın temsil ettiği güç ve güven gibi değerler değişmemektedir. Bir evde babanın yokluğu maddi ve manevi travmalar yaratabilmektedir. Bu nedenle çocuklarınızın ruhsal, zihinsel ve sosyal gelişiminde çok önemli bir yeriniz olduğunu unutmayınız.
Babalar Gününüz kutlu olsun…