Anksiyete Bozukluğu:

Kişinin kendi ya da diğer insanların hayatlarını tehdit etmeyen durumlarda şiddetli ve sürekli duyulan korku şeklinde tanımlanabilir. Anksiyete Bozukluğu bireyin iş, sosyal ve aile hayatını olumsuz etkiler. Anksiyete Bozukluğu olan kişilerde genellikle, her yerde tehlike ve felaket olması düşüncesi ve bazı şeyleri belirli bir şekilde yapmadığında başına kötü bir şey geleceği düşüncesi vardır. Anksiyete Bozukluğunda, tedirginlik, endişe, en kötü olasılığı düşünme, huzursuzluk gibi duygusal belirtilerin yanı sıra kalp çarpıntısı, terleme, mide ağrısı, titreme, halsizlik, baş ağrısı gibi fiziksel belirtilerde görülebilir. Anksiyete Bozukluğunun türleri vardır.

  1. Bunlar;
  • Fobiler: Fobi, tehlikesi olsun olmasın belirli bir nesneden, cisimden veya aktiviteden şiddetli bir şekilde korku duyulmasıdır. Genellikle korkulan şeyden kaçınılır, bu da korkunun devamlılığını ve şiddetini arttırır. En sık görülen fobiler, belirli bir hayvandan korkma, açık alan korkusu, kapalı alan korkusu, uçak fobisi, yükseklik korkusudur. Fobilerin, terleme, çarpıntı, mide bulantısı, baş dönmesi, nefes darlığı, yutkunmada güçlük gibi fiziksel belirtileri olabilmektedir.
  • Panik Bozukluk, Panik Atak: Panik Bozukluk, Kendiliğinden ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan panik ataklarla devam eden bir anksiyete bozukluğudur. Panik atak ise, aniden ve beklenmedik bir biçimde ortaya çıkan, bedensel belirtilerin eşlik ettiği yoğun bir anksiyete (bunaltı, kaygı) nöbetidir. Bu yüzden her panik atak, panik bozukluğu anlamına gelmez. Panik atakta en önemli belirti çıldırma, kontrolünü kaybetme ya da ölüm korkusudur.
  • Sosyal Anksiyete Bozukluğu: Diğerleri tarafından olumsuz görülek, toplumda küçük düşecek düşüncesinin yoğun yaşandığı bir anksiyete bozukluğudur. Sosyal fobi olarak da bilinen sosyal anksiyete bozukluğu “aşırı utangaçlık” olarak da düşünülebilir. Ciddi durumlarda, tüm sosyal olaylardan uzak durulur. Performans anksiyetesi (daha iyi bilinen adıyla “sahne korkusu”) sosyal fobinin en genel türüdür.
  • Obsesif- Kompulsif Bozukluk: Kişinin hayatını zorlaştıran düşünsel ve davranışsal zorlantılardır ve kişi saçma olduğunu düşünse de kendini bu düşünce ve davranışlardan alıkoyamaz. OKB çocuk ve yaşlılarda da görülebilir. Genelde sinsi başlayan strese bağlı zaman zaman alevlenen bir durumdur.
  • Travma Sonrası Stres Bozukluğu: Travmatik ve hayatı tehdit eden bir olaydan sonra meydana gelen bir anksiyete bozukluğudur. Anksiyete Bozukluğu uzman desteği ile tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.

Anksiyete Bozukluğu:” te bir düşünce

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir